Биография

Понастоящем, Галин е редовен студент (държи стипендията на име Тоба Ман) в Кралската Академия по Музика в Лондон, където изучава пиано с Иън Фаунтин и акомпанимент с Майкъл Дюсек.
Галин Ганчев е роден в гр. Варна през 1996 г. във фамилия на музиканти. Баща му Ганчо Ганчев е диригент, а майка му Миглена Шишева е пианист и вокален педагог. Прародителите му по майчина линия също са били музиканти – дядо му Шишо е бил виолист и хоров диригент, баба му Марийка е била цигуларка.  
От 6-годишен участва и във Варненска детско-юношеска опера където през годините изпълнява главни роли в различни мюзикъли и има над 100 артистични изяви на сцена. Блястящо е превъплъщението му в ролите на Кристофър Робин в мюзикъла „Мечо Пух” от Александър Йосифов и на Хлапето, която изпълнява в мюзикъла “Хлапето” по Чарли Чаплин.
Годините след 2009г. са забележителни в неговото професионално развитие. Печели Специална награда на Международния конкурс за Млади виртуози в София през април 2009 г. за изпълнението си на ’’Шакона и 21 вариации’’ от Хендел. През същата година е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика M.A.G.I.C. в Бургас.  
През ноември, 2009 г. свири в Международен благотворителен концерт във Великобритания, организиран от мецената от Шропшир - Гарет Дженкинс, където и участва в програмата като равностоен партньор на реномирани професионални музиканти във Великобритания между които: Филип Грифитс, Стивън Гарнър, Сузи Алън, Джон Мур и др. През м.февруари 2010 г. печели престижната 5-годишна музикална стипендия на името на „Чарлз Бърни“ в Шрусбъри Скуул (Shrewsbury School) в Обединеното кралство (училището на Чарлз Дарвин) и става първия 100% стипендиант в областта на музиката. Същата година участва в Лятната музикална академия, в рамките на Международния музикален фестивал Варненско лято, в майсторския клас на световноизвестния британски  пианист Майкъл Рол и е най-младия изпълнител в заключителния концерт на Академията.
В периода 2010 - 2013 участва в 9 Конкурса в Ланголен, Грегъног, BBC Шропшир. Награден е с множество челни награди, като два пъти е носител на Голямата купа за инструменталисти и наградата за най-добро изпълнение на Шопен на Конкурса в Тръвеглойс. Участва в повече от 50 концерта в Обединеното кралство в градовете Лондон, Грегъног, Манчестър, Бирмингам, Ланголен, Тръвеглойс – Айстедфъд и различни градове на Уелс и областта Шропшир, в България и Италия. Свири в известни зали като Уигмор хол, /Wigmore Hall/, Уеърхаус /Warehouse/, Бирмингам хол /Birmingham town hall/, Махънклет /Machynlleth/, Холиуел Руумс /Hollywell Rooms/, и други. Изнася три самостоятелни клавирни рецитала в Шрусбъри и четири в България (в градовете Варна, Шумен, Провадия и Дулово). Изпълнява пет пъти Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ като солист на Варненска филхармония, Видинска филхармония, Шропширска филхармония и симфоничния оркестър на Шрусбури Скуул. В този период работи с диригентите Франческо Ланзилота, Джон Мур, Свилен Симеонов и Робърт Уайсъм.
Преминава успешно трите тура на Конкурса на радио BBC Shropshire и през месец март 2012 г., след изпълнението му със Шропширска филхармония, радио BBC – Shropshirе му връчва приза „Млад музикант на годината – 2012”.
През м. ноември 2013г. изпълнява Концерт за пиано и оркестър №2 от Брамс (считан за едно от най-дългите и сложни произведения в историята на клавирната музика) с Варненска филхармония с диригент Джон Мур.
През 2014г. следват отново поредица от участия в концерти, самостоятелни рецитали и записи осъществени в Обединеното кралство, а 2015г. още в началните си месеци е изпълнена с нови значими предизвикателства за младия български пианист: самостоятелен рецитал през м. януари в гр. Милано – Италия, концерт в Уигмор хол в Лондон през м. февруари, две изпълнения на Концерт № 3 за пиано и оркестър от С. Рахманинов със симфоничния оркестър на Шрусбъри диригент Джон Мур през м. март и четири самостоятелни рецитала  - три в България през м. април и един в Шрусбъри през м. май.
От м. септември 2015г. Галин Ганчев е приет като редовен студент със стипендия в Кралската академия за музика в гр. Лондон, където учи пиано при Иън Фаунтин и акомпанимент при Майкъл Дюсек. Посещава и участва в майсторски класове с музиканти  от световна величина като: Имоджен Куупър, Майкъл Рол, Евгени Судбин, Татяна Саркисова, Майкъл  Фойл, Джак Лийбек, Паскал Девойон, Адриан Брендел и други.
От 2015 до момента Галин концертира като солист на  значими събития и фестивали. Продължава да изнася и самостоятелни рецитали. През м. март, 2017 той участва в откриването на Европейски Музикален Фестивал във Варна, с изпълнение на Концерт № 1 за пиано и оркестър от Ф. Лист, под акомпанимента на Варненска филхармония с диригент Мартин Георгиев. През м. октомври, 2017г. взима участие като солист във традиционния годишен концерт ‘’Шалом и приятели’’ във Варна като единия от двамата изпълнители на „Концерт за две пиана и оркестър“ от Ф. Пуленк, с диригент Ганчо Ганчев. В края на м. януари, 2018 той печели първа награда в клавирната секция на конкурса на Оксфорд Мюзик Фестивал в Оксфорд, след което взима участие и в други концерти и изнася рециатли в Оксфорд.
Започва да изнася и премиери на свои собствени композиции – първата, от които е неговото Ноктюрно в ми минор, оп.7 за соло пиано, за пръв път изсвирена на 1 май, 2017 година.
Репертоарът на Галин Ганчев включва над 130 произведения от Барока до съвременни композитори, между които: Р. Шуман – ‘’Симфонични Етюди’’, Ф. Лист – ‘’Соната в си минор’’, Л.ван Бетховен – “Апасионата” и “Валдщайн”, С. Прокофиев – Соната но.6, Ф. Шуберт – Соната в до минор D 958, Й. Брамс – Концерт за пиано и оркестър но.2, С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър но.3 и много други.
Изпълнява творби от Й. С. Бах, Хендел, Галупи, Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Шопен, Брамс, Чайковски, Григ, Римски-Корсаков, Синдинг, Ди Джезу, Балакирев, Дебюси, Лист, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Владигеров, Пуленк, Франк, Мошковски и други.